Continui prezentarea cu poze a acestei rase, pt simpatizantii porumbeilor Lux Polonez, pe diferite varietati de culoare.
Descrierea rasei
Porumbelul Ras Polonez , numit si Lux pe transcrierea fonetica a cuvantului german Luchs ( = Ras)din denumirea Luchstauben.
Dupa autorul columbofil polonez I. Roszwadowszky ( 1884 ), aceasta rasa a fost obtinuta prin incrucisarea porumbeilor campenesti polonezi solzati cu gusatii de Silezia cu cap alb, origine dovedita si de gusa usor umflata a porumbeilor Ras.
Cu o prolificitate si o fecunditate ridicata, produc 6 - 8 serii de pui anual , care la varsta de 2 luni , au greutatea corporala de 400 - 500 gr. Este o rasa valoroasa pt productia de carne.
Capul - este mare, nemotat, cu fruntea larga si bombata , ciocul mijlociu spre lung , drept , usor indreptat in jos , de culoare deschisa la varietatile rosii si galbene , si de culoare inchisa , la negrii si albastrii. Narile - sunt putin dezvoltate ,netede si alb-pudrate. Ochii galben - portocalii ,inconjurati de gene inguste. Gatul - este gros , scurt si usor gusat. Pieptul - este larg , bombat cu perimetrul toracic de 32 - 33 cm. Aripile - sunt relativ scurte, ajungand pana la chenarul cozii. Coada - este scurta , plata, purtata strans si usor inclinata spre spate , formata din 12 rectrice. Zborul porumbeilor Lux Polonez este greoi.
Ca varietati de culoare avem : Unicolorii - Negrii , Rosii , Galbeni , Albastrii - cu 2 dungi albe pe aripi = Trese , cu remige colorate in culoarea de baza sau albe. Solzatii - la care pe fond colorat , aripile sunt alb solzate , adica tectricele albe sunt marginate cu negru , rosu , galben , albastru.
Remigele pot fi albe sau colorate.
Oficial, se (re) cunosc 6 varietati de Culoare(albastrii,galbeni,rosii,negrii,izabel,cafenii) si 18 varietati de Desen(remige albe / colorate/ solzi / trese).
ai cumva poze cu varietatile de culoare izabel si cafenii? Sunt curios sa vad cum arata si nu le-am putut identifica in acest album. Multumesc anticipat.
Daca veti avea ocazia sa parasiti tara noastra, macar,chiar si pana in Ungaria, o sa va schimbati radical parerea. Luxul Polonez este, in primul rand, o rasa( si multi romani nu inteleg acest lucru simplu) De Carne. Cum ar putea fi Luxul sportiv... cand greutatea acestuia trebuie sa depaseasca minim 700 gr . Cum ar putea sustine un corp sportiv ...o greutate de peste 700 gr. si sa isi si pastreze frumusetea liniilor corpului. Sunt dezgustat de porumbeii care in tara noastra poarta numele acestei rase...din simplul motiv ca nu sunt ceea ce trebuie. Va destainui aceasta convingere cu amaraciune in suflet...
Dle Marius e problema fiecaruia ce investitie face cu banii proprii.Eu, personal, nu agreez la Luxul Polonez, exemplarele pe care pana acum, le-am vazut in tara si consider ca nu crestem cu adevarat aceasta rasa ci niste forme ...subtirele. Poate ca un porumbel bun ,pt mine ,crescator de „sportivi„ imi pare infuzat , la fel cum unui crescator de rasa, un „ sportiv„ ii displace. Gusturile fiecaruia primeaza. Dar , impartial fiind , nu avem ceea ce trebuie. Ca o paralela , exemplare bune sunt mai dificil de gasit : cresc o rasa de porumbei( pe langa altele...) numiti Bronzati. Am adus ( indirect ) un lot din Austria( ca tot ati amintit aceasta tara) printr-o cunostinta braileana. Ei bine, din 12 austrieci, au ramas 3. Si acesti 3, nu fac cat unul bun. Pt mine sunt porumbei „de lucru„ pt a fixa anumite calitati. Credeti-ma, nu crestem ceea ce trebuie.
Personal, fenotipic la pagina 1 imi par cei mai reusiti .
Insa,e parerea dv., si ma bucur ca v-ati exprimat-o. Banuiesc ca aveti si experienta in cresterea acestei rase .
Luxul calitativ prezinta un format usor bombat(Pieptul este larg , bombat cu perimetrul toracic de 32 - 33 cm.).
Forma „sportiva„( alungita,ascutita,lunguiata) nu caracterizeaza aceasta rasa. Exemplarele „sportive” in tarile cu traditie in cresterea Luxului Polonez sunt inexistente.
eu asa ai vad la 2 crescatori care au mai multe varietati de culoare si cresc de foarte multi ani rasa .Asa am vazut si in expozitii ,ceva mai suplii si nu pe forma de mondaini.or fi crescatorii mai prost informati cand fac infuzii .o sa discut si cu ei
am inteles. ce avem noi in tara nu are valoare .iar cei care au adus din austria nu au stiut ce cumpara.multumesc de informare si pacat de cei care cresc rasa asta in tara.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.